XAMPP instal·lació i configuració en Windows

 

Com se sap XAMPP és una aplicació que inclou la recopilació d'eines amb les quals es pot crear un servidor casolà per allotjar llocs web i arxius visibles en qualsevol dispositiu amb accés a Internet sense pagar costosos serveis i des de la comoditat de la teva llar o oficina. Per als que no tenen tenen coneixement a continuació explicaré pas a pas com instal·lar i configurar el bàsic en Windows.

Instal·lació

Primer cal obrir com a administrador l'instal·lador, seleccionar l'idioma i seguir els passos fins a la secció de Opcions d'Instal·lació (XAMPP Options), recomano no modificar la ruta que ve per defecte que és l'arrel del disc dur en ús, ja que d'aquesta forma no es requereixen permisos addicionals a diferència de quan quan es fa instal·lació de qualsevol altre programari en Arxius de programes.

Aquí és on seleccionarem si volem treballar Apache, MySQL i Filezilla com a servei , en el meu cas vaig seleccionar tot doncs al tenir-los d'aquesta manera és fàcil pausar, reiniciar o apagar cadascun des de l'administrador de serveis a diferència dels processos si arribés a donar un problema, la resta són accessos directes a XAMPP panell des del qual tindrem control d'Apache, MySQL, Filezilla, etc.

Continuem els passos donant clic a Install , apareixeran algunes finestres CMD inclosa la de Firewall en Windows 7 i Vista en on haurem permetre l'accés , ja que és una aplicació que requerirà permisos de lectura o escriptura remota segons sigui necessari.

Si tot va sortir bé al menú inici veurem un accés directe a XAMPP Control Panel que com he esmentat anteriorment és des d'on controlarem tot. En executar-ha de ser similar a la finestra que es mostra a sota.

Per comprovar que la instal·lació va ser correcta necessitem accedir localment, en aquest cas al ser un servidor casolà i com tenim accés a la màquina en la qual està instal·lat aquest (host) n'hi haurà prou amb utilitzar l'adreça local. Per això obrim el navegador d'Internet i teclegem qualsevol d'aquestes adreces, ambdues són vàlides:

localhost

127.0.0.1

* Haurà de mostrar-nos aquesta pàgina

 

Configuració

Abans de Instal·lar o muntar qualsevol lloc web és necessari realitzar els següents passos per seguretat.

Per començar entrarem a l'adreça localhost / security / index.php, Aquí se'ns mostrarà un llistat amb el que cal arreglar.

Els primers de la llista s'arreglen entrant a la següent adreça localhost/security/xamppsecurity.php aquí el que farem serà introduir les contrasenyes per accedir a phpMyAdmin i amb el qual ingressarem a la configuració de XAMPP ja que les que porta originalment no són segures ja que qualsevol que accedeixi a la teva IP podrà tenir accés.

Fet això queda configurar el PHP en mode segur per tenir el bàsic en funcionament, ja que la manera no segur és utilitzat comunament per desenvolupadors. Per això anem a la ruta on es troba instal·lat XAMPP (C:/xampp per defecte) i vam entrar a la carpeta PHP i editarem l'arxiu php.ini.

Busquem la línia on es troba safe_mode = Off i la canviem per safe_mode = On guardem els canvis.

Ara perquè els canvis tinguin efecte cal reiniciar Apache per això no cal reiniciar l'ordinador, n'hi haurà prou amb obrir el XAMPP Control Panel i donar clic al botó "Service ..." que es troba a la part superior dreta

A la finestra de serveis busquem el que es diu Apache2.2, donem clic dret i seleccionem Reiniciar.

Amb això ja comptem amb el bàsic per a un lloc web i tot el que deixats anar a la carpeta htdocs (C:\xampp\htdocs) serà visible a través del web sempre que ingressis la teva adreça IP, aquesta la pots obtenir des aquesta pàgina.

Nota: Si utilitzes un Router possiblement hagis de configurar per desbloquejar el port 8080 que és el que permet accedir des de qualsevol lloc amb connexió a Internet, per això no deixo tutorial doncs per fer-ho varia depenent el model i marca del router.

 

Configura FTP 

El FTP o File Transport Protocol és el que ens permetrà veure, canviar el nom, afegir o eliminar els arxius que es troben a la carpeta del servidor (C:\xampp\htdocs) en qualsevol ordinador amb accés a Internet i un programa FTP sempre que comptem amb un usuari i una contrasenya, en resum és com accedir a una carpeta del nostre equip però sense estar a prop d'aquest.

Per començar, des del XAMPP Control Panel Iniciem Filezilla donant clic al botó start que li correspon, un cop iniciat polsarem el botó Admin ...

Obrirà una finestra com la que es mostra a la imatge de sota a la qual tan sols donarem clic a Ok

En aquesta nova finestra donarem clic a la pestanya Edit i després a Users. Aquí és on afegirem, eliminarem o modificarem els usuaris amb accés al FTP, també podrem modificar els permisos de les carpetes a les que accediran i també podrem canviar o crear contrasenyes per als usuaris.