CREAR UN COMPTE DE HOSTING GRATUÏTA A UN SERVIDOR PHP I ACCEDIR VIA Cpanel I VIA FTP

 

En aquest lliurament crearem un compte de hosting gratuït en un servidor web que ens permeti treballar amb PHP i accedirem a aquest via Panell de Control (Cpanel) i via FTP.

CREAR COMPTE DE HOSTING GRATUÏTA

A Internet hi ha moltes pàgines web que permeten crear un compte de hosting gratuït en un servidor php: per exemple www.000webhost.com, www.byethost.com, www.agilityhoster.com i diversos més. Creant un compte en un hosting gratuït, disposem d'un servidor (que compartim amb altres usuaris) on podem allotjar una pàgina web. Per a aquest curs, utilitzarem un servidor gratuït perquè és adequat per aprendre. En concret farem servir el servidor de Byethost (byethost.com), tot i que podríem utilitzar qualsevol altre perquè tots ells són similars. També, si disposes d'un compte de hosting de pagament i d'un domini, pots utilitzar qualsevol servidor sempre que ofereixi suport php i base de dades MySql.

En el nostre cas, en primer lloc crearem el compte de hosting gratuït. Per a això, accedim a la pàgina web de Byethost, introduint en el nostre navegador la següent adreça: www.byethost.com. Fes-ho i vés seguint els passos que indiquem.

Ens apareixerà una pàgina que ofereix diferents opcions (tingues en compte que l'aspecte pot variar cada pocs mesos):

Busquem l'enllaç on digui "Free hosting" (allotjament gratuït) i premem sobre ell. Ara hem de buscar l'opció per crear un compte (sign up):

Un cop accedim a la pàgina de creació d'un compte, se'ns mostrarà un formulari on haurem d'omplir una sèrie de dades. Aquí haurem de tenir en compte que el nom d'usuari que inserim, estarà lligat a la url d'accés al nostre lloc. És a dir, si com a nom d'usuari (username) introduïm 'lacocinademarco', la direcció del nostre lloc web serà similar a la següent 'http://lacocinademarco.byethost31.com':

En el nostre cas introduirem una sèrie de dades a manera d'exemple tal com podem veure a la imatge que es mostra a continuació.

Un cop haguem acabat d'introduir les dades sol·licitades, farem clic sobre el botó Registrar (Register) i ens apareixerà una pàgina web indicant-nos que se'ns ha enviat un correu electrònic a l'adreça de correu que hàgim facilitat en el formulari i en aquest correu ens indicaran un enllaç web (adreça url) on hem d'activar el nostre compte.

L'últim pas que ens quedaria per crear el nostre compte de hosting gratuït seria entrar al nostre correu i fer clic en l'enllaç d'activació del correu de Byethost que ens acaba d'arribar.

Estimat de byethost7.com membres, Gràcies per registrar-se a byethost7.com vostè.

Si us plau, feu clic al següent enllaç per activar el seu compte. Si la pàgina no apareix, pot copiar i enganxar aquest enllaç al teu navegador. http://securesignup.net/activate.php? user = b7_1372194 i email = contacto@aprenderaprogramar.com i de hash = 8gtfg9sfddd17c98hfdghj39637c764 i token = -572342451

Mentre espera al seu compte per activar, si us plau "com" nosaltres en http://www.facebook.com/free.byethost

salutacions cordials byethost7.com

Tot seguit se'ns indicarà que l'activació va ser realitzada amb èxit i se'ns enviarà un nou correu electrònic amb la informació detallada de les nostres dades d'accés.

El correu que ens envia Byethost amb la informació d'accés detallada té més o menys el següent contingut: "Dear Valued Customer, Thank you for Registering at byethost7.com. We are ... "

A més ens envien les dades d'accés (els que posem aquí són a manera d'exemple, tu has d'haver rebut les teves pròpies dades d'accés):

Cpanel Nom d'usuari: b7_datos

Cpanel Contrasenya: elpassword

La seva url: http://apr2.byethost7.com o http://www.apr2.byethost7.com

Servidor FTP: ftp.byethost7.com

FTP loging: b7_datos

FTP Contrasenya: elpassword

MySQL Database Name: ha de crear en Cpanel

MySQL Nom d'usuari: b7_datos

MySQL Contrasenya: elpassword

MySQL Servidor: veure CPanel

Cpanel URL: http://cpanel.byethost7.com

Aquestes dades són importants ja que són els que ens permetran gestionar tot el necessari relatiu a la nostra pàgina web. Convé imprimir més de mantenir-los ben localitzats en un arxiu de text dins del nostre ordinador.

 

ACCEDIR VIA PANELL DE CONTROL (Cpanel)

Per accedir via Cpanel, hem d'anar a la url que ens hagin facilitant, en aquest exemple http://cpanel.byethost7.com , i introduir el nom d'usuari i la contrasenya.

Un cop comprovats que les dades siguin correctes, se'ns obrirà el Panell de Control (Cpanel en aquest hosting, però pot ser un altre panell similar si estem fent servir un altre hosting)

Dins de Cpanel existeixen diferents àrees. Podem veure una àrea d'informació del compte, una àrea d'administrador d'arxius que ens proporciona un explorador d'arxius semblant al de Windows o Filezilla però que a més ens permetrà descomprimir arxius .zip i, una tercera àrea amb el qual podrem accedir a les bases de dades prèviament creades.

 

ACCEDIR VIA FTP AMB FileZilla

El procés és el explicat en l'anterior lliurament del curs dedicada a Filezilla, amb l'excepció que les dades necessàries són els que trobarem al Cpanel en l'àrea marcada d'informació del sistema, que seran els mateixos que hàgim rebut per correu electrònic. Un cop obert Filezilla, introduïm nom de servidor, nom d'usuari i contrasenya i d'aquesta manera accedim al sistema d'arxius del nostre servidor. Et recomanem que guardis les dades de la connexió, per a això accedeix a FileZilla i fes en Arxiu -> Gestor de Llocs per emmagatzemar l'accés.

Accedeix al servidor usant FileZilla per comprovar que estigui tot correcte.

Si aconsegueixes accedir has de ser capaç de visualitzar el sistema de carpetes i arxius al servidor:

Si no aconsegueixes accedir a Cpanel o no aconsegueixes accedir al sistema de fitxers remot usant FileZilla, escriu una consulta en els fòrums aprenderaprogramar.com.

 

EXERCICI

Quan es treballa amb un servidor és important saber com visualitzar el sistema de fitxers al servidor, com pujar, baixar i esborrar arxius:

a) Crea un arxiu en el teu ordinador denominat prueba.txt i penja'l al servidor remot usant FileZilla. Per a això, des de l'explorador de Windows arrossega l'arxiu fins a la finestra de FileZilla on es troben els arxius remots. Un cop pujat (transferit del teu ordinador al servidor) a la part inferior t'apareixerà Transferències Satisfactòries (1) que indica que s'ha transferit un arxiu. Punxa sobre la finestra del sistema d'arxius en remot i prem F5 per refrescar la vista, aquí ha d'aparèixer el fitxer prova.txt.

b) Esborra l'arxiu del servidor remot usant FileZilla. Per a això punxa sobre del nom de fitxer i prem la tecla Supr (esborrar o Del).

c) També es pot accedir al sistema d'arxius mitjançant un file manager o semblant des del panell de control (Cpanel o similar) del servidor. Accedeix al file manager i puja l'arxiu prova.txt al servidor.

d) Esborra el fitxer prova.txt del servidor usant el file manager.