ELS AVANTATGES DE GOOGLE CHROME. PER QUÈ UTILITZAR CHROME?

 

En aquest curs farem servir Google Chrome, però si ho prefereixes per algun motiu com tenir-lo ja instal·lat, Mozilla Firefox també ens sembla una opció recomanable, i pots seguir aquest curs també amb aquest navegador.

Altres navegadors com Internet Explorer també es poden usar, però en principi no és el més recomanable per diversos motius. Un d'ells és que no disposa de les mateixes eines que Chrome o Firefox, que són els navegadors més usats per programadors i desenvolupadors web.

Anem a citar alguns avantatges de Google Chrome:

a) El navegador s'obre molt ràpidament en comparació amb altres navegadors. Google Chrome és molt lleuger, per això triga poc a obrir-se.

b) El navegador té una bona velocitat de càrrega de les pàgines web per les que anem navegant. Això es deu a la seva estructura interna, que també és lleugera.

c) Pel sol fet d'instal·lar-lo, ja disposem d'una potent eina d'anàlisi i depuració de pàgines web o "inspeccionador d'elements". Mozilla Firefox també ve amb eines d'anàlisi incorporades, ia més disposa de l'extensió "Firebug", molt valorada pels programadors.

d) Si tenim obertes diverses pestanyes i una d'elles s'ha de tancar a causa d'algun error o bloqueig, no ens quedarà penjat el programa al complet, sinó únicament la pestanya o pestanyes afectades.

 

DESCARREGAR I INSTAL·LAR EL NAVEGADOR GOOGLE CHROME. VISUALITZAR PÀGINES HTML.

Per poder visualitzar les nostres pàgines web, instal·larem el navegador Google Chrome. El primer que hem de fer per instal·lar aquest navegador, és descarregar-lo de la web oficial de Google a l'adreça: http://www.google.com/chrome?hl=es

També pots accedir simplement escrivint "descarregar Google Chrome" en un cercador (Google, Yahoo, Bing, etc.) Un cop accedim hem de buscar el link de descàrrega.

Fem clic a 'Descarregar Google Chrome'. Ens apareixerà una pàgina on se'ns demana que acceptem les condicions. Acceptem per instal·lar el navegador.

El procés normalment comença mostrant una pantalla que indica "Gràcies per utilitzar Google Chrome" i de forma automàtica, comença al seu torn el procés d'instal·lació al nostre ordinador (si et demana permís per a la instal·lació accepta per permetre el procés).

Un cop descarregat i instal·lat, ja podrem veure pàgines web amb aquest navegador. Per accedir a Google Chrome, ens anirem a Inici -> Tots els programes -> Google Chrome. També podrem accedir des de l'escriptori a través d'un enllaç directe.

 

LES QÜESTIONS MÉS BÀSIQUES A GOOGLE CHROME (I EN GENERAL PER A QUALSEVOL NAVEGADOR)

En obrir el navegador Google Chrome se'ns mostrarà una finestra semblant a la següent. Tingues en compte que l'aspecte pot variar segons la versió de Chrome que utilitzem, per tant haurem de buscar les opcions segons apareguin en el nostre ordinador, que pot diferir en alguns detalls del que indiquem aquí.

Un cop obert Chrome podrem obrir tantes pestanyes com vulguem, introduir una adreça URL a la barra d'adreces, recarregar la pàgina actual (també podrem prémer F5 com drecera de teclat per aconseguir recarregar una pàgina) i accedir al menú d'opcions de Google Chrome entre altres operacions.

Per canviar la pàgina web d'inici que ve per defecte en el nostre navegador Google Chrome (la qual apareix cada vegada que obrim el navegador), procedirem de la següent manera:

a) En algunes versions de Chrome, haurem de fer clic a 'Clau anglesa' i dins del menú desplegable que ens apareix a la opció 'opcions'.Se'ns obrirà una nova pestanya on en l'opció 'Pàgina d'inici' posarem per exemple http://aprenderaprogramar.com (o la pàgina que vulguem). Altres versions no porten clau anglesa.

b) En altres versions de Chrome, farem clic a la icona a la dreta de la barra d'adreces per desplegar el menú i triem "Configuració". En l'opció "Iniciar sessió", triem l'opció "Obre una pàgina específica o un conjunt de pàgines -> Establir pàgines", introduïm la URL de la vulguem sigui la nostra pàgina d'inici, per exemple http://aprenderaprogramar.com ( o la pàgina que vulguem) i premem acceptar.

c) Una altra opció per accedir a la configuració és escriure a la barra d'adreces el següent (com si fos una adreça web): chrome: // settings /

 

NETEJAR LA CAIXET I ALTRES OPERACIONS ÚTILS que farem servir AMB FREQÜÈNCIA

Anomenem "memòria cau" o "cache" a continguts que s'emmagatzemen en el nostre navegador i que no es descarreguen des d'internet, sinó que els tenim localment en el nostre equip. Aquests continguts poden ser text o imatges i permet que quan naveguem per un web les pàgines es mostrin més ràpid ja que part de la informació no es descarrega d'Internet (o no s'actualitza des dels arxius font) sinó que es manté en el nostre navegador. No obstant això, quan estem creant pàgines web això pot donar lloc a resultats enganyosos, ja que després de fer una modificació pot ser que el navegador no la mostri per estar utilitzant continguts de la memòria cau. Per tant una operació que va ser de gran utilitat, és netejar la memòria cau quan desitgem que tot el contingut vingui directament d'internet. Si no eliminem la memòria cau pot ser que el que estiguem visualitzant en la nostra pantalla d'ordinador sigui informació escorcollada i, per tant, no actualitzada.

Per netejar la memòria cau del navegador hem de fer el següent: Clau anglesa o icona per desplegar el menú -> Eines -> Eliminar (esborrar) dades de navegació. També podem accedir escrivint directament a la barra d'adreces chrome://settings/clearBrowserData com si es tractés d'una adreça web.

A la pantalla que se'ns mostra a continuació seleccionem totes les opcions, i per definir des de quan a l'opció "Elimina els elements emmagatzemats des de:" triem 'l'origen dels temps' (és a dir, esborrar-ho tot sense deixar res).

Per guardar una pàgina web en local hem simplement anar a clau anglesa o icona de desplegament de menú i seleccionar 'i desa la pàgina ...' i seleccionar el nom i la ubicació on volem desar la pàgina HTML.

Per afegir una pàgina a favorits hem clickar sobre marcadors (normalment una icona amb forma d'estrella a la dreta de la barra d'adreces) i triar el nom i carpeta on guardarem el nou marcador favorit. Això serveix per anar mantenint una col·lecció d'enllaços a pàgines web que visitem amb freqüència, de manera que fent clic sobre l'enllaç accedim directament a la web sense necessitat d'escriure la url a la barra de direccions. Per visualitzar aquesta col·lecció d'enllaços hem de desplegar el menú i triar l'opció Marcadors -> Mostra la barra de marcadors.

Si volem veure les propietats d'una imatge clickem sobre la imatge amb el botó dret del ratolí i premem a 'Inspeccionar element' al menú desplegable que se'ns obre. Així veurem la mida de la imatge.

Per fer zoom només cal utilitzar els següents dreceres de teclat: 'Ctrl' + '+' (més zoom, és a dir, prement la tecla CTRL i al mateix temps la tecla +, vam aconseguir acostar la vista), 'Ctrl' + '- '(menys zoom, és a dir, allunyar la vista). O si ho preferim fer servir 'Ctrl' + 'ruleta o roda del ratolí' cap amunt o cap avall, per apropar o allunyar la vista.

En qualsevol cas, per tornar a veure la pàgina amb la seva mida original només hem de prémer 'Ctrl' + '0'.

 

COM ACTUALITZAR GOOGLE CHROME

Google Chrome s'actualitza automàticament quan detecta que hi ha una nova versió del navegador. El procés d'actualització es produeix en segon pla i no cal que facis cap acció. No obstant això, pots comprovar si el navegador està actualitzat prement sobre clau anglesa o icona per desplegar el menú -> Informació de Google Chrome. Aquí t'apareixerà un missatge amb la versió que estàs fent servir, i t'indicarà si el navegador està actualitzat o no. També pots accedir a aquesta informació escrivint chrome: // chrome / a la barra d'adreces com si fos una adreça web. Que el navegador es mantingui actualitzat serveix per intentar evitar possibles fallades de seguretat i atacs de virus o programes maliciosos.

 

EXERCICI

Consulta l'opció de menú Ajuda (Help) del teu navegador i respon a les següents preguntes. Quin navegador i quina versió de navegador estàs emprant?

Indica si les següents afirmacions són vertaderes o falses i justifica breument la teva resposta:

a) Quan vam crear una pàgina web amb php i la visualitzem, en desar la pàgina amb l'opció Guardar com del navegador, guardarem el codi PHP que la va generar.

b) Quan vam crear una pàgina web amb php i la visualitzem, en desar la pàgina amb l'opció Guardar com del navegador, guardarem el codi HTML que la va generar.

c) Amb l'opció Guardar com del navegador no podem guardar una pàgina web a causa que el codi PHP arriba encriptat al navegador i aquest no el mostra a l'usuari.