DESCARREGAR I INSTAL·LAR EL CLIENT FTP FileZilla. Treballar remotament

 

Una manera de treballar en desenvolupaments webs és remotament. És a dir, modificant directament al servidor, on tinguem el nostre lloc web, els arxius necessaris. L'altra forma de treball seria el treball en local, és a dir, mantenint els arxius en el nostre propi ordinador.

En general, els desenvolupaments web es fan sobre servidors remots i per treballar amb ells hem de treballar remotament. Per això, el que hem de fer en primer lloc és instal·lar un client FTP. Un client FTP és un programa que ens permet connectar-nos a un servidor FTP per a transferir arxius i realitzar altres tasques (canviar el nom arxius, crear directoris, assignar permisos, etc.).

Nosaltres farem servir en aquest curs un client ftp gratuït i de gran popularitat perquè és molt útil i potent. Per descarregar aquest programa gratuït, el primers que farem és anar a l'adreça web següent: http://filezilla-project.org/

Apareixerà un web similar a la que es mostra a la següent imatge (encara que tingues en compte que l'aspecte pot anar variant cada pocs mesos).

Ara haurem de descarregar el client fent clic a Download FileZilla Client. Busca el link de descàrrega i vés amb compte de triar Filezilla Client i no Filezilla Server, ja que és el client el que busquem.

Després de realitzar aquest pas, se'ns obrirà una nova pàgina web amb els links de descàrrega (l'aspecte de la web pot canviar cada pocs mesos).

Perquè comenci la descàrrega del programa, farem clic a Download Now comprovant que sigui la versió adequada per al nostre sistema operatiu (llegeix el que indica al costat del link de descàrrega).

Un cop descarregat, si fem servir Windows el instal·larem com qualsevol altre programa de Windows. Tenir en compte que si en comptes de Windows estem fent servir Linux o Macintosh, hi ha versions de Filezilla pròpies d'aquests sistemes i hem de triar l'adequada segons el sistema que utilitzem. Un cop instal·lat el programa el vam obrir visualitzant una imatge que serà similar a la següent.

Ara haurem de crear una connexió amb el nostre servidor FTP i connectar-nos. Per això fem clic en Arxiu -> Gestor de Llocs

I a la pantalla que se'ns mostrarà, seleccionem nou lloc. Aquí seria on introduiríem les dades d'accés si els tinguéssim. Com que ara no els tenim, vam tancar la finestra.

Per establir una connexió amb un servidor remot en general haurem de:

  • Especificar el nom de servidor: per conèixer hem de consultar al proveïdor que ofereix el servei del servidor, o que ens hagin facilitat aquesta dada.

  • Especificar com a manera d'accés "Normal".

  • Introduir un nom d'usuari que ens haurà facilitat el proveïdor que ofereix el servei del servidor (o que haurem establert nosaltres mateixos).

  • Introduir una contrasenya que ens haurà facilitat el proveïdor que ofereix el servei del servidor (o que haurem establert nosaltres mateixos).

Tingues en compte que en alguns servidors abans d'establir una connexió ftp cal fer un pas previ que consisteix a "crear un compte ftp". Si no saps si disposes d'un compte ftp, consulta al teu proveïdor.

Un cop introduïdes les dades de la connexió li donaríem a connectar i apareixeria una pantalla semblant a la següent, on, com podem observar, tenim un explorador d'arxius.

Això ens permetrà modificar directament en el propi servidor els arxius desitjats (abans de fer modificacions en el servidor és convenient fer còpia de seguretat i guardar-la en local de manera que si cometem algun error o esborrat accidental puguem recuperar els arxius) i pujar o descarregar els arxius locals que vulguem.

Nota: explicarem més endavant dins d'aquest mateix curs com crear un compte de hosting a un servidor, el que ens permetrà connectar amb el servidor usant Filezilla. Si no disposes d'un compte amb nom de servidor, nom d'usuari i password no proveu de connectar usant Filezilla perquè no podràs. En aquest moment del curs, l'únic necessari és que comprovis que tens Filezilla instal·lat en el teu ordinador i que puguis obrir el programa sense problemes.

 

EXERCICI

Si has instal·lat Filezilla, aquest s'executa gràcies al fet que hi ha un arxiu executable localitzat en una carpeta del nostre ordinador. Respon a les següents preguntes:

a) En quina ruta es troba l'arxiu executable de FileZilla al teu ordinador? La resposta depèn del computador i sistema operatiu que estiguis emprant. Un exemple de resposta pot ser aquest: C:\Program Files\FileZilla FTP Client\filezilla.exe

b) Consulta l'opció de menú Ajuda (Help) i respon a les següents preguntes. Quina és la versió de Filezilla que has instal·lat? ¿Quines són les dades del teu sistema operatiu? Pots fer servir l'opció << Copy to clipboard >> per recuperar aquestes dades des de la finestra de l'ajuda de Filezilla.