Aprèn com muntar un servidor web a casa

 

                     

Si has pensat muntar un servidor web a casa teva, segur que ja has llegit tots els avantatges que això té. Per exemple, una de les principals raons és que no tens limiti d’espai en disc per a pàgines web, cosa que si utilitzes un hosting per allotjar la teva web tindries un nombre limitat de megabytes o gigabytes, segons el contractat amb el teu proveïdor de hosting.

D’altra banda, no tens limitacions pel que fa a publicació de qualsevol tipus de contingut, ja que tot ho fas de forma local (al propi servidor, el teu PC). tampoc cal pujar la web cada vegada que la modifiqueu. Igual que en el cas anterior, en ser el teu propi servidor web, tot el contingut es guardaria de forma local i estaria disponible al moment de ser modificat per a tots els usuaris que vulguin accedir al contingut.

Tanmateix també hi ha una sèrie d’inconvenients que cal que coneguis. Per exemple, gasta ample de banda de pujada a causa de la petició de mostrar la pàgina web als usuaris que vulguin accedir-hi. D’altra banda, les pàgines poden carregar lentes amb un ADSL, a causa de les limitacions d’aquest tipus de línies. Les línies ADSL no són molt bones per a això perquè són asimètriques i donen molta menys velocitat de pujada que de baixada i resulta que el servidor web consumeix molt més ample de banda de pujada que de baixada.

Un altre problema del qual cal ser conscient, és que has de tenir encès 24 hores l’ordinador, perquè les persones puguin accedir a la teva web en qualsevol moment, amb el consegüent consum d’energia elèctrica que això suposaria. Finalment, un altre problema és el manteniment del propi servidor, que en ser el nostre pc, podríem trobar-nos amb problemes de maquinari (per exemple la font alimentació) que provocaria que la nostra web caigués durant un temps.

 

Components necessaris per muntar un servidor web a casa

Components hardware: Com a mínim necessitarem, un router amb connexió a Internet, un ordinador que faci de servidor web i cablejat de xarxa RJ45 per connectar el router amb el nostre ordinador.

Components programari: Sistema Operatiu Windows o Linux, programa servidor com podria ser Apache Server, un programa per a la creació i edició de pàgines web com ara Dreamweaver (de pagament) o Joomla, WordPress (gratuït).

 

Instal·lació d’un servidor i posada a punt

Instal·lar un servidor i posar-lo en marxa sol ser més o menys fàcil, la complexitat està quan el servidor ha de servir milers de visites diàries. Però tot depèn de l’ús que vulguem donar al servidor; si coneixem les nostres necessitats serà fàcil triar el que muntarem. Aquest apartat està orientat a les decisions i passos que s’han de prendre per muntar un servidor web bàsic.

1. En quin ordinador s’instal·larà el servidor

El més normal és utilitzar arquitectura x86 (32bits), a més cal pensar en:

  • Quin tipus de programa servidor s’instal·larà.
  • Quina càrrega d’usuaris al dia va rebre.
  • Quin tipus de càrrega, ja que no és igual carregar una pàgina web simple, que per exemple una pàgina web amb contingut multimèdia.

Tenint clar el que s’ha exposat podrem fer una estimació de la potència i característiques de l’ordinador que necessitarem per utilitzar-lo com a servidor. Els servidors més potents són de 4-8 processadors , amb discos durs SCSI i la major quantitat de memòria RAM que es pugui, encara que amb un ordinador que compti amb un processador dual core (2 nuclis) i 2GB de RAM amb un disc dur S-lliga seria mes que suficient per tenir un servidor web en condicions.


2. Elecció del sistema operatiu

El primer és decidir entre Windows, Linux o algun tipus Unix; sent els mes populars dels 2 primers. Sota el nostre criteri els hem classificat en dos tipus:

  • Servidor Decent: Qualsevol Linux, Windows XP, Windows
  • Servidor Professional: Windows Server 2008/2012


3. Triar el programa servidor

Aquest és un dels eixos fonamentals.

  • Apache Server: Sens dubte és el millor. És el servidor més utilitzat, és gratuït i damunt hi ha versió per a Windows. La seva Web oficial és www.apache.org d’on es pot descarregar.
  • IIS (Internet Information Server): Ve amb els Windows XP Professional, 2000 i posteriors. El problema d’aquest servidor és que necessita bastants recursos i el seu rendiment no és tan bo com el d’Apache.


4. Una línia de connexió a Internet

Com hem dit anteriorment la connexió a Internet és la que limitarà la càrrega d’usuaris que es pot ficar al nostre servidor. Sempre cal tenir en compte les nostres necessitats i el tipus de pagina web que tenim.


5. Obrir els ports del router

Per tal de que el nostre servidor aquest comunicat amb l’exterior hem obrir els ports necessaris en el router, tallafocs o proxys, en el cas de servidors web, és el port 80, que és el port po edefecto per a transmissió HTTP. Si a més volem utilitzar el nostre servidor web com a servidor FTP, hauríem d’obrir més el port 21.6.


6. Contractar domini

Un domini o nom de domini és el nom que identifica un lloc web. Cada domini ha de ser únic a Internet. Convé que la IP del servidor aquest redireccionada a un domini ja sigui: dels gratuïts com els de www.no-ip.com – o dominis .com .net .org de pagament.

 

7. Tenir una IP fixa o dinàmica

Si no tens IP fixa (no canvia) i per contra la teva IP és dinàmica (canvia cada vegada que el teu proveïdor t’assigna una nova o reinicies el router), has de contractar un servei de DNS dinàmic, això és així ja que Internet es basa en adreces IP, i no en noms de domini. Cada servidor web requereix d’un servidor de noms de domini (DNS) per traduir els noms dels dominis a adreces IP.

Hi ha múltiples empreses a internet que ofereixen aquest servei de DNS dinàmic de forma gratuïta, com per exemple, no-ip.com.

8. Configura el tallafocs

A través del teu IP d’Internet, podran accedir altres usuaris al teu servidor web i veure les pàgines que posis dins. Hauràs de tenir en compte que els tallafocs que tinguis permetin les connexions entrants al servidor web. Si tens un tallafocs hauràs de crear les regles apropiades perquè es pugui accedir al servidor web. Si no tens tallafocs és aconsellable instal·lar i configurar un per augmentar la seguretat del teu lloc web.